Покращення ефективності та якості контролю за дитячим харчуванням повинні стати постійними
08.02.2021 13:42 No Comments Головна Redaktor

Питання харчування дітей Новокаховської міської територіальної громади розглядалось під час робочої зустрічі в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайла Опанащенка та Новокаховського міського голови Володимира Коваленка.

– Мета нашої зустрічі – відпрацювання спільно з органом місцевого самоврядування механізму забезпечення учнів і вихованців дошкільних навчальних закладів міста якісним і безпечним харчуванням. – зазначив Михайло Опанащенко.

Крім умов, в яких готується їжа, важливим є питання якості та безпечності продуктів для приготування, підтверджена відповідними документами.

На думку Держпродспоживслужби, дієвим заходом забезпечення постачання якісних та безпечних продуктів, є запровадження потрійного контролю. Зокрема, це залучення офіційного лікаря ветеринарної медицини до огляду партії харчових продуктів на складі у постачальника.

Слід також запровадити лабораторний контроль щодо вмісту в харчових продуктах шкідливих речовин. Адже наявність в продуктах нітритів, нітратів, рослинної олії у вершковому маслі можуть викликати у дітей так званий «ацетон».

Не зайвим буде внесення до тендерної документації вимоги до постачальника забезпечити лабораторні дослідження партії продукції призначеної для постачання до навчальних та дошкільних закладів освіти.

Сприятиме забезпеченню закладів освіти якісними продуктами і постійний контроль впровадження НАССР в харчоблоках навчальних та дошкільних закладах. Окрім питання «якість», існує поняття «безпечність». Саме воно є ключовим у системі, призначений для управління ризиками у галузі виробництва харчової, тобто НАССР.

Ця система забезпечує контроль якості від надходження до закладу продуктів харчування до приготування їжі, відповідність персоналу та обладнання санітарним вимогам.

Не менш важливим є контроль якості приготованих страв перед подачею їжі дітям. Для цього слід запровадити систему постійного контролю чергової страви, а саме за ініціативи голів ОТГ фахівцями Держпродспоживслужби проводити щоденний вибірковий відбір страв з метою лабораторного дослідження на якісні та кількісні показники.

– З огляду на актуальність питання якості та безпечності харчування в закладах, доцільно його вирішувати робочою групою до якої увійдуть освітяни, постачальники та фахівці міського управління Держпродспоживслужби», – зазначив міський голова.

Підсумовуючи результати зустрічі, Михайло Опанащенко зазначив:

– Співпраця Держпродспоживслужби та органу місцевого самоврядування сприятиме забезпеченню навчальних та дошкільних закладів якісними та безпечними продуктами харчування. Діти – наше майбутнє! Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я усієї нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Про Автора

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *