Майстер-клас у Qvevri: грузинські національні страви з українською душею!
25.01.2022 16:13 No Comments Головна,Новини Redaktor

 

Маленький куточок Грузії у центрі Херсона – винний будинок Qvevri – вже встиг стати улюбленим місцем для багатьох, і це не дивно: його головна натхненниця Еліко Маркелія не втомлюється дивувати та вражати відвідувачів.Потрапивши сюди одного разу, будеш прагнути повернутись знову і знову!

Цього зимового дня  у Qvevri понувала надзвичайно святкова та чарівна атмосфера.У гості завітали Генеральний консул Грузії в Одесі Торніке Берекашвілі та його чарівна дружина Ніно Брегвадзе, щоб познайомити херсонских друзів зі стравами грузинської кухні та поспілкуватись у щирій невимушеній атмосфері.

“Идея сегодняшнего мероприятия возникла достаточно спонтанно. Что-то подобное мы проводили в Одессе, потому решили показать нашим дорогим херсонцам изюминку грузинской кухни, поговорить о культуре Грузии, о нашей дружбе и о том, сколько у нас общего, – розповідає  Торніке Берекашвілі. – Мы долго шли к открытию Qvevri. Я здесь был, когда ещё практически ничего не было – только один большой подвал. Элико так постаралась и сделала такой красивый и удобный центр. Надеюсь, херсонцы довольны и с удовольствием приходят сюда. Таких эксклюзивных вин, которые есть здесь, и в Одессе не найти. Мне очень нравится здесь бывать. Здесь частичка моей Грузии, частичка моей любви к Украине!”

А далі на кухні закладу  розпочалось головне дійство, це справжнє мистецтво приготування національних страв Грузії. І консул Торніке Берекашвілі, закатавши рукава та одягнувши фартука, взявся до справи.

Учасники майстер-класу уважно слухали та намагались відтворити усі кулінарні маніпуляції. Теплий кухоний простір став ще теплішим від щирого спілкування, розповідей про грузинські звичаї, не обійшлось і без бокалу червоного вина, бо в Грузії без цього ніяк.

Грузинська кухня – воістину унікальне явище. Місцеві страви без перебільшення можна назвати справжнім мистецтвом. Страви грузинської кухні відрізняються особливою теплотою, завдяки всій тій любові і душевності, яку вкладають грузини в їх приготування.

Розпочали з гордості та візитної картки Грузії – з сочних та смачних хінкалі. За легендою, блюдо з’явилося під час війни з персами. Солдати не могли повністю відновитися після важких боїв і часто хворіли. Тоді грузинські жінки придумали хінкалі – смачне, ароматне й ситне блюдо. Для його приготування використовувалася рубана баранина з часником і цибулею, яка загорталася в прісне тісто. Дотримуючись старовинної грузинської традиції, хінкалі прийнято їсти руками, притримуючи за хвостик.

“Хінкалі – це така душевна страва. Коли ти її виліплюєш, то ти вкладаєш туди свою енергію, своє бажання зробити якнайкраще, найсмачніше і щоб людина, яка це скуштує була найщасливіша. Я скручую так, щоб це було сонечко, а складочки – це промені сонця. Це сонце я дарую кожному, хто це скуштує. І людина обов’язково вийде звідси щасливою!” – розповідає голова Херсонського грузинського національно-культурного об’єднання «Ілорі» Еліко Маркелія.

Херсонські господині, звичайно, намагались дізнатись рецепти приготування страви.”На тісто хінкалі на 1 кг муки додаємо півлітра води та чайну ложку солі, далі змішую у тістомісі, півгодини настоюється, і далі починаємо ліпити”, – розповідає Еліко. Втім, як ми зрозуміли пізніше, щоб приготувати грузинське хінкалі, то мають бути у нас якісь грузинські корні. “Розумієте, рецептів як таких немає, це у крові грузинського народу. Ми усе визначаємо на глаз та на дотик. Рецептів немає, є відчуття”, – додає Еліко. І нам не залишалось нічого іншого як довіритись грузинським майстер-шефам, пити вино та слухати неперевершені грузинські тости. А потім смакувати та нахвалювати!

Ще одним важливим елементом грузинської кухні є сир. Кожен грузинський регіон може похвалитися своїм унікальним рецептом приготування сиру. Сир їдять в сирому вигляді, а також запеченим, смаженим і копченим. Його можуть подати як в якості закуски, так і як основною стравою.

Дружина Консула Ніно Брегвадзе почастувала учасників майстер-класу грузинськими стравами з сиром – еларджі та мчаді з імеретинським сиром.

У густу кукурудзяну кашу додають величезна кількість сиру, зазвичай сулугуні або імеретинського — і виходить эларджи. Ця страва популярна в західній частині Грузії, особливо в Мегрелії.

Тож поки Ніно Брегвадзе куховарила, Еліко Маркелія розповіла про секрети приготування цієї смачної каші. “Ми взяли таку крупу, як у давнину робили, крупного помолу. Зварили, додали трохи солі. Потім, коли страва дійшла до готовності, додаємо муку, вимішуємо. Коли вона зовсім готова, кудаємо у каструлю сир сулугуні. І дуже довго потрібно вимішувати”, – розповіла Еліко Маркелія.

Еладжі, до речі, потрібно їсти руками. І це так смачно, що ви обов’язково попросите добавки!

Головною визначною пам’яткою Грузії безсумнівно є хачапурі. У кожному регіоні Грузії є свої традиції приготування цієї страви. Хачапурі – одне з найвідоміших страв грузинської кухні, на яке в 2011 році було оформлено офіційний патент. Воно складається з трьох основних інгредієнтів – сиру, яєць і хліба, але не дивлячись на простий склад має сотні варіацій приготування.

Еліко Маркелія демонструє як потрібно розкачувати тісто на хачапурі, як змащувати сиром – це бринза її власного приготування. Вона ставить хачапурі у пічку та пригадує як готувала страву у незвичних умовах.

“Хачапурі – це моя найулюбленіша страва. Коли у 2015 році ми їздили в АТО, хлопцям допомогали, то хачапурі у мене вийшло приготувати навіть на відкритому вогні. Я дуже добре розігріла сковорідку, поклала, перевернула – і це було найсмачніше. У мене було таке велике бажання щось зробити для хлопців, щоб вони відчували підтримку. Вони так і говорили: Ой, свято приїхало!” Мені так це подобалось!”- пригадує Еліко Маркелія.

 

Ну і яке ж грузинське застілля без вина? Вино є невід’ємною частиною національної культури Грузії і своєрідним національним брендом. Всього в Грузії вирощується близько 500 видів винограду.

Кожна область Грузії славиться своїми унікальними сортами винограду, з яких виготовляється вино з неповторним смаком. Під час майстер-класу ми смакували червоне вино, яким частував нас Генеральний консул Грузії в Одесі Торніке Берекашвілі, і це вино, яке виготовив його батько.

Торніке Берекашвілі дипломатичні функції в Україні виконує вже 4 роки. Зізнається, до цього в Україні ніколи не був, але наша країна завжди була йому близька, а за роки перебування тут полюбив її усім серцем. Разом з дружиною Ніно Брегвадзе вони подорожують не лише південним регіоном, а й усіма мальовничими місцями нашої країни. У Львові, до речі, купили і домашнього улюбленця – йоркширського тер’єра, і тепер вона вірна супутниця усіх поїздок. І на наш херсонський мастер-клас також завітала.

Невимушена дружня атмосфера, національні грузинські традиції та неймовірно смачні грузинські страви, щире спілкування за бокалом червоного вина. Це справжнє яскраве свято смаку та гостинності.

Так приймати гостей вміють тільки грузини! Завдяки винному будинку Qvevri Грузія стає ближчою!

 

Автор: Оксана Наумова

Про Автора

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *